Diety na hubnutí i onemocnění


Bezlepková dieta - Celiakie

Celiakální sprue (dále jen CS) je označení pro onemocnění dětí i dospělých vyvolané nesnášenlivostí lepku. Lepek je bílkovinný komplex, jenž je obsažený v povrchové části obilných zrn. Lepek vyvolává u geneticky vnímavých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému v podobě trvalé tvorby autoprotilátek.
Hlavním projevem jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva s průjmy, váhovým úbytkem, chudokrevností a mnohdy až celkovou poruchou somatického i psychického vývoje.

Bezlepková dieta


Není-li z potravy jedinců s CS lepek trvale a úplně vyloučen, dochází k vyčerpání imunitního systému a onemocnění postihuje i další orgány, čímž se přidruží další choroby, z nichž většina může být životu nebezpečná. Proto je nutné dodržování bezlepkové diety doplněné příslušnou alternativní léčbou vhodně zvolenými bylinkami apod. které řeší celiakii a napomáhají posílení imunity a příslušné léčbě, například tinktury z fíkovníku,borůvky nebodubu
Dodržování bezlepkové diety obyčejně v krátké době potlačí projevy této nemoci a uvede imunitní systém do normálu.
Celiakální sprue je onemocnění celosvětového rozsahu a v dnešní době zatím nelze tuto nemoc vyléčit. Proto musí lidé s projevy CS dodržovat bezlepkovou dietu neustále - celoživotně.

Alergie na lepek


U některých jedinců může dojít po požití lepku k nepříznivým reakcím (alergiím), které se projevují nevolností, nadýmáním až křečemi v trávicím traktu, jsou často doprovázeny průjmy a únavou, mnohdy se přidá i bolest kloubů. Přitom tito lidé nemají poškození sliznice tenkého střeva, což je typickým projevem CS.
Nejedná se tedy o diagnózu celiakie. K odstranění těchto potíží je také třeba vyloučit lepek ze stravy, ale na rozdíl od celiakie je nepatrné množství lepku tolerováno.

Přesnou diagnózu, zda se jedná o celiakii nebo alergii na lepek, musí vždy určit lékař, který následně určí i rozsah bezlepkové diety.


Cukrovka - dieta při diabetes


Cukrovka je chronické autoimunitní onemocnění, způsobené poruchou tvorby inzulínu, s následkem narušení metabolismu cukrů v organismu.
Příznaky cukrovky
Cukrovka se projevuje zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Je zasažen metabolismus i ostatních živin v organismu.
Rozeznáváme tři typy cukrovky
- Diabetes I. typu, jenž propuká náhle již v dětství nebo v mládí.

Je způsoben narušenou tvorbou inzulínu - nefunkčností Langerhansových ostrůvků slinivky produkujících inzulín. Tento typ je závislý na podávání inzulínu.
- Diabetes II. typu - propuká pozvolna, a to nejdříve po 30. roce života.
Je způsoben porušením uvolňování inzulínu ze slinivky nebo pouze částečnou funkcí slinivky. Tomuto typu může předcházet porušená tolerance glukózy v organismu.
- Těhotenský diabetes - objevuje se pouze v těhotenství, a to u žen, které nikdy diabetem netrpěly a po ukončení těhotenství odeznívá, bez další léčby a komplikací.

Dieta pro diabetiky


Dieta pro diabetiky je podobná dietě ochraňující před nemocemi srdce, je třeba mít na vědomí, že správným dodržováním diabetické diety je možné předejít mnoha komplikacím, s nimiž toto onemocnění úzce souvisí.

Doporučené potraviny:

  • všechny druhy masa (upravené dušením, grilováním, pečením)
  • rostlinné tuky, které nahradí tuky živočišné, jenž ucpávají cévy
  • zelenina (obsahuje malé množství sacharidů) - květák, rajčata, salátové okurky, zelené papriky, zelí
  • ovoce - pozor na sladké ovoce, které obsahuje hodně cukrů, vhodná jsou kyselá jablka
  • hodně luštěnin, které patří k nejbohatším zdrojům rozpustné vlákniny, čímž dochází při jejich konzumaci ke snižování hladiny krevního cukru, cholesterolu i triglyceridů
  • pravidelný přísun chrómu (brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny, rebarbora, víno a droždí), čímž se snižuje množství potřebného inzulínu
  • domácí moučníky ochucené cukrem ze stévie sladké nebo tvarohové dezerty

Pravidelná strava


Neméně důležité je dbát na pravidelnost stravy, diabetik by měl jíst méně, ale často, optimální rozestup mezi jídly je 2 až 3 hodiny, čemuž odpovídá 5 až 6 porcí denně.

Doplňková léčba - alternativa a rady babky bylinářky:

Pampelišky:
Na jaře, když kvetou pampelišky, požvýkáme denně 10 stonků, šťávu pomalu vycucáme a zbytek vyplivneme. Pampelišková šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a prospívá také játrům.

Prevence dětského diabetu


Nejlepší prevencí dětského diabetu je kojení, tedy minimálně do 6, a nejlépe až do 9. měsíce dítěti nepodávat žádný z častých potravinoých alergenů. Konkrétně je do této doby nevhodný příjem kravského mléka (včetně umělých výživ připravených z něj), obilovin s lepkem, sójí a vajec.

V dospělosti je pak důležitá střídmá strava s pravidelným příjmem luštěnin, ryb, ořechů a vlákniny. Strava s vysokým množstvím polysacharidů a vlákniny snižuje množství potřebného inzulínu a současně i příznivě redukuje obsah tuků v krvi. Vláknina je prevencí prudkých změn hodnot glykémie.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace Další informace