Zdravé receptíky pro mlsouny i labužníky

Výborné domácí müsli
Další z oblíbených receptíků na domácí müsli. Ačkoliv je müsli v obchodů velký výběr, většina nemá vhodné složení a obsahují vysoké množství tuku a cukru (přesně ty, které chutnávají nejvíce). Proto není nad to, vyrobit si vlastní. Zde máte vyzkoušený  a moc dobrý receptík:450 g ovesných vloček
Co budeme potřebovat:
    100 g slunečnicových semínek
    100 g sezamových semínek
    50 g pšeničných klíčků
    200 g přírodních neloupaných mandlí
    150 g třtinového cukru
    2 lžičky mleté skořice
    1 lžička mletého zázvoru
    200 g 100% jablečného pyré (lze však použít i běžnou dětskou přesnídávku)
    100 g javorového sirupu
    100 g kvalitního medu
    2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
    150 g sušených brusinek
    150 g rozinek
Postup:

Nejprve důkladně promícháme všechny sypké suroviny a poté je spojíme dohromady pomocí těch vlhkých.
Směs rozprostřeme na vysoký plech vyložený pečícím papírem a při 150°C pečeme asi 50 min.
Během pečení směs 2x až 3x promícháme, aby se rovnoměrně propékala a nespálila se při okrajích.
Brusinky i rozinky přidáváme do müsli až po upečení, mohly by se totiž spálit.
Po vychladnutí přendáme müsli do vzduchotěsné nádoby, kde jej můžeme skladovat až půl roku.


Špenátové lasagne s kuřecím masem a sýrem
na 6 porcí - suroviny:
balení lasagní 250 g - ideálně koupit již předvařené
kuřecí prsa cca 300 g
rostlinný olej
Špenátová vrstva
    balení mražených špenátových listů 450 g
    kousek cibule
    2 stroužky česneku
    sůl, pepř
    na zjemnění kapku nízkotučného mléka
Smetanovo-sýrová vrstva
    2 balení zakysané smetany extra light od Yoplait 8 %
    100 g eidamu uzeného 30 % t.v.s.
    pepř
Na zapečení
    100 g eidamu 30 % t.v.s.
    cca 6 plátků sýru Madeland Light
Postup:
Nejprve si nachystáme kuřecí prsa, které se pořádně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Následně je dáme zprudka orestovat na pánev, kterou jsme si předtím mírně pokapali rostlinným oleje. Po pár minutách, až bude maso hotové, dáme si jej bokem a začneme si chystat špenátovou vrstvu.
Nakrajíme na kousky cibuli a dáme zpěnit na pánvičku, kterou jen slabě potřeme rostlinným olejem (ideálně rozetřít ubrouskem). Po chvíli přidáme na pánvičku i mražený listový špenát, přilijeme trošku vody, osolíme, opepříme a necháme tak 5-10 minut dusit. Nakonec přidáme na drobno nakrájený česnek, popř. jej prolisujeme.
Během této doby si připravíme ještě smetanovo-sýrovou omáčku, kdy na mírně zahřáté pánvi smícháme zakysanou smetanu extra light a nastrouhaný uzený eidam a necháme rozpustit. Přidáme trošku pepře. Jakmile je sýr rouzpuštěn a omáčka se pěkně „táhne“, je hotovo.
(Uvedené množství surovin stačí na 2 vrstvy sýrové omáčky.)
Dále si vytřeme plech či zapékací mísu, kde chceme lasagně zapékat, opět troškou rostlinného oleje, aby se lasagne nepřichytily.
Nyní už přijde pouze vrstvení připravených omáček.
Na dno zapékací mísy dáme trošku špenátu, aby se lasagne mohly pořádně nasát a během zapékaní v troubě změkly. Na omáčku již skládáme vrstvu lasagní, dále dáme hustě špenátové listy, posypeme rovnoměrně kousky kuřecího masa a polejeme 1/2 smetanovosýrové omáčky. Dále přijde opět vrstva lasagní, špenát, kousky kuřecího masa a lasagne, špenát, kousky kuřecího masa a lasagne, které nakonec polijeme druhou polovinou smetanovsýrové omáčky.
Poklademe plátky sýru např. Madelnd Light a ty ještě bohatě zasypeme nastrouhaným eidamem.
Tato sýrová vrstva je potom opravdu výborná.
Až je nachystáno, tak už čeká jen zapékání lasagní v troubě. Doporučuji však povrch pokrýt alobalem a ten sundat až tak cca 10-15 minut pře koncem. Aby se sýr nespálil.
Pečeme cca 35-40 minut na 180 stupňů.


\Grahamové tortilly s mletým masem a zeleninou á la panini
Lehký a nápaditý oběd, ale i rychlá večeře. Místo mletého masa, může být i maso kuřecí, popř. i sójové. S tortillami lze tvořit nekonečné variace. Určitě je zkuste!
Suroviny pro 4 porce
4 grahamové tortilly (firma Mexma - k dostání v Albertu)
    300 - 500 g mleté maso hovězí - libové do max. 5-10% tuku (ideálně si sami pomlít hovězí zadní) - vyplatí se v BIO kvalitě
    řepkový olej
    cibule
    česnek
    pepř, sůl
    grilovací koření bez soli (Vitana) Případně doma usušené bylinky a zelenina na koření
    cherry rajčátka
    červená paprika
    může být poté na naplnění okurek, čínské zelí
    může být sýr 100 g - např. Madeland light 30% t.v.s, pro větší výraznost by se
Nakrájíme si cibuli, kterou krátce orestujeme v pánvičce na řepkovém oleji. Dále přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku (či kapii), po chvilce již přidáme mleté maso. Mírně osolíme, opepříme, můžeme přidat grilovací koření a necháme dusit. Skoro na konec přidáme česnek, cherry rajčátka a po chvíli vypneme.
Kdo má rád více šťávy, je možno přidat krájená rajčata od Valfrutty, ale pozor, aby se pak tortilla neprotrhla.
Až masová směs trošku vychladne, začneme ji plnit doprostřed tortilly. Na ni naklademe plátky sýru, okurku, čínské zelí a tortillu poskládáme jako obálku.
(Nejprve přeložíme dolní okraj, poté okraje na boku a nakonec přiklopíme horním okrajem.)
Takto připravenou tortillu dáme do panini grilu a necháme zapéct.


Těstoviny s kozím sýrem
Ingredience:
    400 g těstoviny
    2 lžíce olej
    1 cibule
    hrst petrželka
    1 protlak rajčatový
    sůl a pepř podle chuti
    2 stroužky česnek
    1 lžička bazalka čerstvá
    400 ml rajčata loupaná konzervovaná
    1 lžíce cukr hnědý
    100 g sýr kozí
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme ve slané vodě podle návodu. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku a petrželku. Přidáme rajský protlak, sůl, pepř, na plátky nakrájený česnek, bazalku, loupaná rajčata, posypeme hnědým cukrem a vše za občasného míchání necháme dusit asi 10 minut.
Do hotové omáčky vmícháme uvařené těstoviny a posypeme je nahrubo nastrouhaným kozím sýrem.


Hermelínový salát - lehká a osvěžující vegetariánská večeře
Ingredience
    2 okurka
    2 hermelín
    1 jogurt bílý
    2 stroužky česnek
    1 lžička citronová šťáva
    špetka sůl
    špetka pepř
    špetka paprika sladká mletá
    hrst ořechy vlašské
    hrst rozinky
Postup přípravy
    Okurky nakrájíme na plátky. Hermelíny rozkrájíme na trojúhelníčky.
    Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem‚ osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.
    Okurky položíme na dno mísy a přelijeme jogurtovým dresinkem. Na to položíme rozkrájené hermelíny‚ posypeme paprikou. Ozdobíme ořechy a rozinkami.
    Dáme na hodinu do lednice. Podáváme s pečivem.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace Další informace